5 Şubat 2015 Perşembe

Büyüme tahmini yükseldi, Merkez'e baskı da raporda

Büyüme tahmini yükseldi, Merkez'e baskı da raporda

Büyüme tahmini yükseldi, Merkez'e baskı da raporda
Avrupa Birliği Komisyonu, kış dönemi Avrupa Ekonomik Tahmin raporunu yayınladı. 
Raporda enflasyonun bu yıl yüzde 6.3, gelecek yıl ise yüzde 5.3 düzeyinde olacağı öngörüldü. Avrupa Komisyonu, "Ana enflasyon yüzde 9 dolayında gezerken merkez bankası 2014'ün geri kalanında anahtar politika faizi oranında ek kesintilerden kaçındı. Ancak Ocak 2015'te merkez bankası, iyileşen enflasyon verisi ve hükümet ve cumhurbaşkanından gelen baskılardan sonra haftalık repo oranını yüzde 7.75'e indirerek parasal koşulları gevşetti" dedi.
-İŞSİZLİK ARTACAK-
AK'a göre istihdam bu yıl yüzde 3.2, gelecek yıl 3.6 artacak. Geçen yıl yüzde 9.8 olarak ölçülen işsizlik bu yıl ve gelecek yıl yüzde 10.5 düzeylerinde gerçekleşecek. Geçen yıl yüzde 6 olan cari işlemler açığı bu yıl yüzde 3.6'ya düşecek, gelecek yıl ise yüzde 4.2 olacak.
Geçen yıl yüzde 34.3 olarak ölçülen genel yönetim brüt borcunun bu yıl yüzde 32.2, gelecek yıl ise yüzde 31.2 olacağı tahmin edildi.
-"TÜRKİYE, HİNDİSTAN, ENDONEZYA'DAKİ İYİLEŞMELER KÜRESEL KÖTÜLEŞMEYİ TELAFİ ETTİ"-
Raporda "Orta Doğu ve bazı Latin Amerika ekonomileri petrol fiyatlarındaki ek düşüşlerden sonra kötüleşti, bunun küresel etkisi Hindistan, Endonezya ve Türkiye'deki ekonomik durumda görülen iyileşmelerle telafi ediliyordu" denildi.
Türkiye'ye ayrılan bölümde petrol fiyatlarında düşüşün büyüme, enflasyon ve cari işlem dengesi için bir nimet olduğu belirtilirken, "Üretimde artış son çeyreklerde, kısmen Rusya, Ukrayna ve Orta Doğu'ya ihracatın düşmesi sonucu düştü. Türk lirasının 2014'teki reel değer kazanışı ihracat artışına engel olacak, fakat aynı zamanda ekonomi daha düşük enerji fiyatlarından yarar sağlayacak. Enflasyonun önemli ölçüde düşmesi bekleniyor, büyüme tüketici satın alma gücündeki artıştan dolayı artmış olacak ve azaltılmış ithal enerji masrafları cari işlemler açığını düşürecek" denildi.
Cansız iç talebin büyük ölçüde net ihracattaki iyileşmeyle dengelendiğini kaydeden AK, "Genel ihracat performansı ve yıllık GSYH artışı, Rusya, Ukrayna ve Irak'a ihracat azalmasa daha iyi olabilirdi" dedi.
-"CUMHURBAŞKANI VE HÜKÜMETTEN BASKI"-
Raporda şöyle denildi:
"Ana enflasyon yüzde 9 dolayında gezerken merkez bankası 2014'ün geri kalanında anahtar politika faizi oranında ek kesintilerden kaçındı. Ancak Ocak 2015'te merkez bankası, iyileşen enflasyon verisi ve hükümet ve cumhurbaşkanından gelen baskılardan sonra haftalık repo oranını yüzde 7.75'e indirerek parasal koşulları gevşetti. Merkez bankası enflasyon görünümündeki iyileşmelere bağlı olarak ek faiz oranı kesintileri yapmış durumda. Bu düşük petrol fiyatları, ekonomide mevcut bolluk ve liradaki son değer kazanma bağlamında gerçekleşebilir.
-ÖZEL İÇ TALEP YENİDEN BÜYÜMENİN ANA UNSURU OLACAK-
-Net ihracatın GSYH'ya katkısının bu yıl 0'a düşeceği tahmin ediliyor. İçte özel tüketim harcamaları son dönemdeki cansızlıktan kurtulabilir. Ücretler hala yıllık yüzde 10'a yakın artarken satın alma gücü. düşük enerji fiyatları ve gıda fiyatlarındaki istikrar dolayısıyla yükseldi. Geçen yılki makroihtiyati önlemler hanehalkı borçlanmasını kısıtlamaya devam etse de para politikasında devam eden rahatlama tüketimi bir ölçüde teşvik etmeli.
-Brüt sabit sermaye formasyonunun tahmin dönemi boyunca ılımlı biçimde artması bekleniyor.
-RİSKLER-
-Temelde petrol fiyatlarının teşviği ve daha gevşek para politikası nedeniyle üretimin bu yıl yüzde 3.7, 2016'da ise yüzde 4 artacağı tahmin ediliyor. Bu tahmin için bir aşağı yönlü risk ABD para politikası normalleşirken Türk finansal varlıklarında tasfiye satışlarının yenilenme olasılığı. Bu Türk politikasında özel iç talepte negatif geri tepmelerle birlikte sıkılaşmayı gerektirebilir. Bir başka risk Orta Doğu ve Rusya/Ukrayna'daki jeopolitik durumun kötüleşmesi.
-İstihdam artışının üretim artışından bir miktar daha düşük olması bekleniyor. Bu, emek verimlilik oranında azalan bir trendi yansıtıyor.
-Türkiye'nin büyük cari işlemler açığının azalmasına para dışı altın ithalatının azalması yardımcı oldu. 2016'da petrol fiyatlarında başlayacağı varsayılan yükselme ve iç talepteki güçlenmenin devamı, cari işlemler açığında ılımlı bir artışla sonuçlanabilir.
-KAMU FİNANSMANI İSTİKRARLI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR-
-Merkezi hükümet bütçe açığını 2014'te, önceki yıla göre yüzde 0.1 artırsa da, önce 1.9, sonra da 1.4 olarak ilan edilen resmi hedeflerin altında yüzde 1.3 olarak gerçekleştirdi. Planlanandan daha iyi performansa özelleştirme gelirleri de yardımcı oldu.
-Genel kamu açığı 2014'te GSYH'nın yüzde 1.5'u idi ve izleyen iki yılda, daha sağlam GSYH artışı ve vergi gelirlerinde hızlanmayla uyum içinde hafifçe azalacağı tahmin ediliyor.
-Şu andaki mali açık ve nominal GSYH tahminleri temelinde, borç rasyosu izleyen iki yılda azalmayı sürdürecek." (ANKA/SON)

0 yorum:

Yorum Gönder