9 Ocak 2015 Cuma

Almanya’da ki Medya I

Türkiye’deki akla ne zaman medya kuruluşları gelse hemen bazı gruplar veya holdingler ile bağlaştırılıyor. Buna halkın her kesiminden birine sorarak kanıtlayabiliriz. ‘O gazete yok mu onlar şunlardan. O kanal bunlardan şu kuruluş bunlardan deyimleri çok duyulur.

Peki Medyadaki bu kutuplaşma hangi nedenden dolayı ve ne zaman başladı?

Öncelikle Türkiye’de genel bir kutuplaşma şu an için maalesef kaçınılmaz. Kısa bir şekilde bu grupları veya kutupları isimlendirirsek Hükümet/Devlet ve Hükümet/Devlet karşıtı olarak ayırabiliriz.

17 25 Aralık operasyonlarından sonra Türkiye tarihinde yeni bir sayfa açıldı. Bu operasyonlar ile ilgili herkes yeterince bilgi edindi bazı kesimler bu Devlete bir darbedir dedi halkın geri kalan kısmı ise Türkiye tarihinin en büyük Yolsuzluk ve Rüşvet vakasını kabul ederek bu gidişata bir dur dedi

Fakat bu olaylarda Medyanın rolü neydi hangi medya kuruluşları kimler tarafından yönetildi ve yönlendirildi?

17 25 Aralık operasyonlarından önce ATV Yayın Grubu sahibi Ahmet Çalık veya Çalık Grubu neden bugün ki sahibi Kalyon Grubu veya Havuz Medyası kadar ün sahibi olmadı veya olamadı?

Bu olaylardan önce kaç vatandaş Ekrem Dumanlının veya Hidayet Karacanın kim olduğunu biliyordu? Daha sayılacak olursa Emre Uslu Mehmet Baransu Sedef Kabaş ve daha fazlasını kim tanıyor olacaktı.

Benim gözümde bir senedir Türkiye’de bir Hukuk mücadelesi veriliyor ve bu görevi bu sefer Hukukçular değil Asker değil Medya kuruluşları sürdürüyor. 14 Aralık bunun kanıtını verdi ve vermeye de devam ediyor.

Peki üç milyondan fazla Türkün yaşadığı Almanya da Medya nedir ve nasıl algılanıyor?

Yazımın başında değindiğim Medyaları kişilere veya kurumlara bağlama olayı Almanya da mevcut mudur?

Almanya’nın en büyük Medya Şirketinin sahibini en fazla kaç kişi tanıyor veya tanıma gerekliğini duyuyor?

Bertelsmann yıllık 16 milyar ciro ile en büyük ve en zengin alman Medya şirketi.  Sahibini çoğu kişi bilmez internet de araştırılmadan da kolayca bulunmuyor. Peki bunun nedeni Bertelsmann şirketinin işini kötü yapmasından mı kaynaklanıyor..


Almanya’da ki Medya Yazımın ilk bölümü burada son bulmakta ikinci bölümde Almanya’daki Medya şirketlerini analiz etmek üzere görüşmek dileğiyle..


0 yorum:

Yorum Gönder