ABD uzun Noel tatili sonrası bugün işbaşı yapıyor. ABD'deki siyasi gelişmeler Türkiye'yi de yakından ilgilendiriyor. Özellikle IŞİD konusunda Türkiye'ye bağlı bir konumda bulunan ABD yönetimi biraz da bu nedenle Türkiye'de yaşanmakta olan hukuksuzlukları gündemine yeterli derecede almıyor.
ABD'de yaşanan gelişmeler Türkiye'yi yakından ilgilendrimeye devam ediyor. Amerika'da son olarak yapılan seçimlerde Kongre’nin iki kanadını da Cumhuriyetçiler’e kaptıran Başkan Obama’yı hayli zor bir yıl bekliyor. Bir diğer yandan da Obama'nın IŞİD konusunda atılacak adımlarla ilgili olarak da Türkiye ile yakın temasta bulunması gerekiyor.
Obama'nın Türkiye'ye bu konuda bir nevi bağlı kalması Türkiye'de yaşanan hukuksuzlukların da ABD yönetimi nezdinde ön plana çıkmamasına neden oluyor. BUGÜN Gazetesi Washington Temsilcisi Adem Yavuz Arslan da bu konuyla ilgili olarak kaleme aldığı son köşe yazısında önemli detaylara dikkat çekti.
ABD uzun Noel tatili sonrası bugün işbaşı yapıyor. ABD Kongresi de yarın 114. döneme başlayacak.
Ara seçimlerde Kongre’nin iki kanadını da Cumhuriyetçiler’e kaptıran Başkan Obama’yı hayli zor bir yıl bekliyor.
Öyle ki Amerikan medyası daha şimdiden Obama’nın tarihe nasıl geçeceği üzerine senaryolar yazmakla meşgul.
Obama’nın bu yılki öncelikli gündemi yine IŞİD ve İran olacak. Washington merkezli analizlere göre Obama’nın IŞİD ile olan mücadelesinde radikal değişiklikler beklenmiyor.
Fakat mevcut durumun da sonuca götürmediği açık.
Dolayısıyla Obama’nın önünde zor bir sınav var. Üstelik Kongre’nin iki kanadında da muhalefetle uzlaşmak zorunda. Cumhuriyetçiler’in Obama’yı hayli terleteceği kesin.
Öte yandan yine Washington merkezli analizlerde Suriye kaynaklı sorunların 2015’te de devam edeceği öngörüsü var.
Yani Esed’e karşı bir hamle beklenmiyor.
Bu arada geçtiğimiz günlerde ABD siyasetinin sembol isimlerinden McCain Urfa’da ortaya çıktı.
Kuzey Irak’ta Barzani ile görüştüğü biliniyordu ama Urfa’da Özgür Suriye Ordusu ile toplantı yaptığını kendisi Twitter’dan açıklamasa bilemeyecektik.
McCain gibi önemli bir siyasetçi Türkiye’de, ÖSO ile toplantı yapıyor ama Türk medyasının konudan haberi bile olmuyor!
‘Bir şeylerin piştiğini’ söylemek mümkün ama bunların Türkiye için bir önemi yok gibi. Hükümetin de, yönettiği medyanın da tek gündemi paralel masallar.
Ülkenin itibarını sıfırladılar
Washington’a tekrar dönersek; beklenti Suriye konusunda kalıcı çözümün ancak yeni başkan seçilince olabileceği yönünde.
Obama’nın önünde tarihe geçebileceği yegâne başlık olarak İran ile yürütülen nükleer müzakereler var. Fakat burada da işi hiç kolay değil. İran diplomaside çok başarılı.
Yolun sonunda Obama’yı eli boş bırakabilirler.
Öte yandan Rusya ile adeta yeni bir soğuk savaş yaşanıyor. Ukrayna hâlâ sıcak bir konu. Bir yandan da Küba açılımı var.
İç politika da en az dış politika kadar yoğun. Kongre’nin gündeminde tartışmalı yasalar var. 2016 seçimleri için aday adayları belirlenecek. Hayli uzun sürecek bir ara seçim maratonu geliyor.
Özetle, Obama’nın da ABD Kongresi’nin de başı kalabalık. Yani 2015 Washington için zor bir yıl olacak.
Peki bu durumun Türkiye ile ilgisi ne?
Hükümete bakan boyutu şöyle; Obama’nın IŞİD ile mücadelede Türkiye’ye ihtiyacı var. Dolayısıyla Erdoğan ve AKP hükümetinin icraatlarına karşı hoşgörülü.
Tartışılan konular ABD’nin temel değerlerine ters bile olsa Beyaz Saray, Ankara ile ilişkilerini germek istemiyor. (Bu arada Ermeni diasporasının büyük bir kampanyaya hazırlandığı herkesin malumu. Kulislerde anlatılanlara göre AKP hükümeti bu konuda rahat çünkü Cumhuriyetçiler ‘Biz varken bir şey olmaz’ sözü verdi.)
Hal böyle olunca da Erdoğan ve AKP kurmaylarının ülkeyi tımarhaneye çeviren icraatlarına yönetimden tepki beklenmemeli.
Bu durumun ikinci boyutu ise şu: Obama yönetiminin duyarsız kaldığı antidemokratik uygulamalar konusunda medya ve muhalefet hassas. Özellikle de Erdoğan’ın talimatıyla yapıldığı açık olan 14 Aralık operasyonu sonrası Türkiye ile ilgili çok sert eleştiriler geldi.
Rüşvet ve yolsuzluk dosyalarını ustalıkla sıfırlayanlar maalesef ülkenin itibarını da sıfırladılar.
Son bir yıldır neredeyse tek satır olumlu haber çıkmadı Türkiye ile ilgili.
Bence asıl üzerinde durulması gereken mesele de bu. Çünkü siyasiler gelir gider, politikalar çıkarlara, dönemlere göre değişir.
Fakat ülkelerin, ulusların itibarı kolay kazanılmaz. Uzun yıllar boyu adım adım inşa ettiğiniz imajınız birkaç ayda yerle bir olur.
Telafisi ise uzun yıllar gerektirir. O yüzden yolsuzluk dosyaları sadece kriminal meseleler değil.
Fakat ne Erdoğan ne de AKP hükümeti Türkiye’yi nasıl bir bataklığa sürüklediğini fark edemiyor bile.
Adem Yavuz
0 yorum:
Yorum Gönder