1 Ocak 2015 Perşembe

Altında Büyük Kayıp Var!

Altın 1998'den bu zamana kadar ilk kez iki yıl üst üste gerilemiş oldu. Kıymetli olan metal dün doların güçlenmesi ile birlikte alternatif varlık talebinin de azalması ile değer kaybetmiş oldu.

Altında Büyük Kayıp Var!

Altın 2014 yılı içinde yüzde 1.5 kadar bir değer kaybı ile tamamlanmış olduğu sırada, son dönemlerin 14 yıl içinde de ortalama olarak yüzde 12 hareket etmiş oldu.

Fiyatlarda ise, ABD Merkez Bankası ile Fed'in faiz artırmaya hazırlanmış olduğu söylentileri ile de hisse senetlerinde de olan geçen ay yaşanmış olan rallinin hemen ardından 4 yılın en düşüğünü görmüş oldu.

Bloomberht'nin haberlerine göre de, New York'taki bulunmakta olan RBC Capital Markets kıymetli metal stratejisti olan George Gero "Altında yaşanmakta olan birçok ciddi sorunu var. ABD ekonomisinin tam olarak toparlanması, istihdamın da giderek iyileşmesi üzerine, enflasyonun düşük olması da, hisse senetlerinin de çok güçlü bir konumda olması ile değer kazanmış olan dolar, altını bu sene zor durumda bırakmış oldu" diye konuştu.

Gümüşte ise yıl genelinde olmuş olan yüzde 19 değer kaybı yaşanmış oldu. Bu anlamda gümüşte ise küresel büyümedeki yavaşlamadan sonra olumsuz etkilenmiş olurken, fiyatlar geçen yıla göre yüzde 36 düşmüş oldu. Platin yılı ise yüzde 12 kayıpla tamamlamış olurken, bu anlamda paladyum da tam olarak yüzde 11 değer kazanmış oldu.

0 yorum:

Yorum Gönder